Kenyértölcsér
125ml tej
125ml víz
3 evőkanál olaj
57g cukor
1 felvert tojás
másfél kiskanál só
másfél kiskanál élesztőpor
60-65dkg liszt
- A vizet és a tejet egy edényben forrald fel, majd hagyd kicsit kihűlni.
- Add hozzá a cukrot és a sót, majd kevergesd, amíg fel nem oldódnak
- Add hozzá a tojást és 5 dkg lisztet. Kézi mixerrel ezt is keverd simára.
- Mehet hozzá az élesztő és ismét keverd szét.
- Takard le egy konyharuhával és hagyd állni 10 percig.
- 10 perc után lassan adagold hozzá a maradék lisztet és kézzel dolgozd el benne (vagy dagasztógéppel).
- Ha a tészta már szépen elválik az edény oldalától, dagaszt további 8 percig.
- Tegyél egy evőkanálnyi olajat egy másik tálba és oszlasd el az alján.
- Tedd át az edénybe a tésztát és a tetejét is kend meg olajjal.
- Takard le és hagyd, hogy a duplájára dagadjon (nagyjából 1 óra).
- Vedd ki a tésztát az edényből és kicsit gyúrd át, hogy eltűntesd belőle a buborékokat.
- Vágd 8-12 darabra attól függően, hogy mekkora tölcséreket szeretnél.
- A tésztákat hagyd 5 percig pihenni.
- Minden darabból formálj 24-36 centis "kötelet".
- Kemény kartonpapírból formálj tölcsért és ALAPOSAN vond be alufóliával.
- A tésztát kezd el a tölcsér aljánál felcsavarni és a kész tölcséreket helyed zsírpapírral kibélelt tepsibe.
- Takard le a tölcséreket konyharuhával és 30 percig hagyd őket pihenni.
- A tetejét kend meg felvert tojással és szórd meg szezám maggal.
- 180 fokos előmelegített sütőben süsd 18-22 percig.
- Ha megsültek, hagyd teljesen kihűlni, mielőtt levennéd a tésztát a tölcsérekről.
- Tölteléknek bármit beletehetsz, amit szeretnél. Szendvics helyett kiváló variáció, még ha kicsit (nagyon) időigényes is. :)
Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)