2014. dec 10.

10 módszer, hogy rávegyük a gyereket új ételek kipróbálására

írta: Ronella
10 módszer, hogy rávegyük a gyereket új ételek kipróbálására

1. Maradjunk nyugodtak! Minél idegesebbek vagyunk amiatt, hogy ő válogat, annál jobban frusztrálódik a gyerek is.

2. Próbálkozz akkor, amikor éhesek! Ha éhesek, talán könnyebben rávehetőek valami új kipróbálására

3. Csak egy harapást! Ha valami újjal próbálod összebarátkoztatni a gyereket, ne rögtön egy egész tányérnyi ételt tegyél elé. Kérd meg, hogy csak egy harapásnyi falatot kóstoljon meg. Ha nem ízlik neki, legalább akkor is megpróbáltad.

4. Gyakran próbálkozz nála új ízekkel! Minél többször próbálkozol, a gyerek annál inkább hozzászokik az új dolgokhoz.

5. Termesszetek együtt! Nagyon jó tipp a gyerek zöldséghez szoktatására ha segít neked a kertben a zöldségek körül. Ha gondozzák a növényt és látják hogyan fejlődik, talán több kedvük lesz a megkóstolásához is. Ennek folytatásaként főzhettek is együtt.

6. Ne engedd, hogy cserélgesse az ételeket! Bár könnyebb megengedni, hogy valami mást egyen ha nincs kedve megenni valamit, de így csak még válogatósabb lesz, ha tudja, hogy megteheti. Persze nincs azzal semmi gond, ha a gyerek nem szeret valami (mi sem szeretünk mindent), ajánljuk fel neki választási lehetőségeket ugyanabból az ételcsoportból (ételcsoport: zöldségek, gyümölcsök, húsok, köretek stb ...). Sose engedjük, hogy édességen éljen.

7. Kóstolj vele! Kóstold meg előtte, amit vele is meg akarsz kóstoltatni és éreztesd vele, hogy mennyire finom az az étel. 

8. Hagyd, hogy válasszon! Ha veled van a gyerek az üzletben, akkor hagyd, hogy ő válasszon ki valami újat, de lehetőségeket mutass te neki. 

9. Jutalom főzés. Beszéld meg vele, hogy ha megkóstol valamit/megeszik mindent a tányérjáról, akkor elkészíted neki a kedvenc ételét. (A jutalom persze bármi lehet, de semmiképp se legyen megvonás vagy bűntetés.)

10. Légy türelmes! Lehet 10x is meg kell próbálni, hogy megkóstoljon valamit, de kitartónak kell lenni. Készítsd el különböző módokon az adott ételt, hátha valamelyik bejön nála is.

 

Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)

Szólj hozzá

Gyereksarok