2014. dec 20.

Kenyértölcsér

írta: Ronella
Kenyértölcsér

Bread Cones

125ml tej
125ml víz
3 evőkanál olaj
57g cukor
1 felvert tojás
másfél kiskanál só
másfél kiskanál élesztőpor
60-65dkg liszt 


  1. A vizet és a tejet egy edényben forrald fel, majd hagyd kicsit kihűlni.
  2. Add hozzá a cukrot és a sót, majd kevergesd, amíg fel nem oldódnak
  3. Add hozzá a tojást és 5 dkg lisztet. Kézi mixerrel ezt is keverd simára.
  4. Mehet hozzá az élesztő és ismét keverd szét.
  5. Takard le egy konyharuhával és hagyd állni 10 percig.
  6. 10 perc után lassan adagold hozzá a maradék lisztet és kézzel dolgozd el benne (vagy dagasztógéppel).
  7. Ha a tészta már szépen elválik az edény oldalától, dagaszt további 8 percig.
  8. Tegyél egy evőkanálnyi olajat egy másik tálba és oszlasd el az alján.
  9. Tedd át az edénybe a tésztát és a tetejét is kend meg olajjal.
  10. Takard le és hagyd, hogy a duplájára dagadjon (nagyjából 1 óra).
  11. Vedd ki a tésztát az edényből és kicsit gyúrd át, hogy eltűntesd belőle a buborékokat.
  12. Vágd 8-12 darabra attól függően, hogy mekkora tölcséreket szeretnél.
  13. A tésztákat hagyd 5 percig pihenni.
  14. Minden darabból formálj 24-36 centis "kötelet".
  15. Kemény kartonpapírból formálj tölcsért és ALAPOSAN vond be alufóliával.
     
  16. A tésztát kezd el a tölcsér aljánál felcsavarni és a kész tölcséreket helyed zsírpapírral kibélelt tepsibe.
     
  17. Takard le a tölcséreket konyharuhával és 30 percig hagyd őket pihenni.
  18. A tetejét kend meg felvert tojással és szórd meg szezám maggal.
  19. 180 fokos előmelegített sütőben süsd 18-22 percig.
  20. Ha megsültek, hagyd teljesen kihűlni, mielőtt levennéd a tésztát a tölcsérekről.
  21. Tölteléknek bármit beletehetsz, amit szeretnél. Szendvics helyett kiváló variáció, még ha kicsit (nagyon) időigényes is. :)

 

Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)

Szólj hozzá

Receptek