2014. dec 11.

Érdekességek a karácsonyfáról, amikről még nem hallottál

írta: Ronella
Érdekességek a karácsonyfáról, amikről még nem hallottál

1. A karácsonyfa állítás egész bizonyosan német földről eredő szokás, ahol a téli napforduló okán állított először fát a nép az otthonában. A keresztény egyház csak a 15.-16. században vette át ezt a szokást. Források szerint az első karácsonyfát Magyarországon 1824-ben állították, Aszódon, de csak mintegy 100 évvel később vált hagyománnyá országszerte.

2. Egy fenyőfa akkor válik karácsonyfává, ha díszeket aggatunk rá, így az első ismert díszek is egyidősek a faállítás hagyományával, bár akkoriban még dió, mogyoró, toboz és gyümölcs szolgált dísz gyanánt. A karácsonyfa díszek sora Magyarországon egészült ki a szaloncukorral. Hazai cukrászok találták ki, hogy ha selyempapírba apró finomságokat csomagolnak, azokat is felakasztják a fára, akkor az még impozánsabb lehet. A 19. század első felében pedig már forgalomba is kerültek a szaloncukrok, ami azóta is megmaradt sajátosan magyar karácsonyfa dísznek.

3. Karácsonykor Magyarországon mintegy 2 millió 200 ezer fenyő kerül eladásra, ami kiemelkedő szám más európai országokhoz mérten.

4. A világ eddigi legdrágább karácsonyfáját 201-ben állították Abu-Dhabi egyik bevásárlóközpontjában. A fán 181 darab dísz volt drágakövekkel díszítve, a teljes dekoráció a fán 2,5 milliárd forintot ért. 

5. Amennyiben a Jézuska minden házhoz el akar érni karácsony este, akkor 822 otthont kell felkeresnie másodpercenként és 1046 kilométeres sebességgel kellene utaznia. Mindez persze lehetséges ha hiszünk a karácsony varázslatos erejében.

 

Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)

Szólj hozzá

Karácsony Nagyvilág