Finom és egészséges babaételek
"Gumicukor" tele vitaminnal
2,8 l gyümölcs- és/vagy zöldséglé frissen facsarva (vagy jó minőségű üzleti)
4 evőkanál zselatin
2-4 evőkanál méz
Öntsd a gyümölcslevet egy nagy edénybe és szórd rá a zselatint. Hagyd kicsit állni, míg az összes zselatin fel nem szívódik, majd keverd át. Közepes lángon kezd felmelegíteni az anyagot, de ne forrald. Addig hagyd a tűzön, míg sűrű állaga nem lesz, majd add hozzá a mézet. Ha kész, öntsd formákba, vagy tepsibe és hagyd állni 2-3 órán át minimum. Ha teljesen kihűlt és összeállt, szedd ki a formából, vágd apró kockákra és tárold légmentesen lezárt dobozban. 2-3 hétig eláll a hűtőben.
Tippek:
Piros: cékla, eper és répa egy kis citromlével
Narancs: répa, narancs, mangó lé
Sárga: sárga körte, sárga paprika, sárga alma, kevés narancslé (NE használj ananászt, mert azzal nem áll össze a zselatin)
Zöld: kivi, kígyóuborka, alma, szőlő és lime
Nyammogó keksz
250 g puffasztott rizs (Friss Pufi)
250 g teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál vaj
1 pürésített banán
2 kiskanál fahéj
4-8 evőkanál víz
A sötőt melegítsd elő 200 fokra. Gyúrd össze egy tálban a hozzávalókat, sodord ki, majd vágj formákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd őket nagyjából 15 percig. Hagyd őket teljesen kihűlni, majd tedd légmentesen záródó dobozba. Fagyaszthatóak is.
Céklás-áfonyás püré
2 közepes cékla
125g fagyasztott áfonya
A céklát tisztítsd meg, majd kockázd fel. Tedd egy serpenyőbe az áfonyával együtt és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd addig, míg a cékla meg nem puhul (10-15 perc). Ezután turmixgépben pürésítsd.
Hamis lasagna
fél hagyma apróra vágva
1 evőkanál olíva olaj
csipetnyi fokhagyma por
csipetnyi szárított oregánó
2 répa felkockázva
250 g cukkini/padlizsán/spenót/bab ....
2 evőkanál paradicsompüré
125 g tészta
250 ml csirke- vagy zöldségalaplé
2 evőkanál ricotta sajt (VAGY keverj ki túrót és kis joghurttal)
1 kiskanál reszelt sajt
Egy serpenyőben párold puhára a hagymát az olíva olajon. Add hozzá a fokhagymát és az oregánót, keverd át. Add hozzá a felkockázott répát, cukkinit és paradicsompürét. Kevergesd míg fel nem forr. Ekkor tedd hozzá a tésztát, és főzd 10-15 percig. Ha már minden megpuhult, vedd le tűzről és keverd hozzá a sajtokat. Ha kihűlt, pürésítsd egy kevés alaplé hozzáadásával, míg kellő állagú nem lesz.
Babalecsó franciásan
1 evőkanál olíva olaj
egy negyed hagyma felkockázva
csipet fokhagyma
csipet szárított kakukkfű
250 g padlizsán kockázva
125 g zöld/piros paprika kockázva
250 g kockázott cukkini
1 kockázott paradicsom
2 evőkanál paradicsomszósz
60g rizs
250 ml zöldség alaplé
1-2 evőkanál reszelt sajt
Olíva olajon párold pohár a hagymát, keverd hozzá a fokhagymát, kakukkfüvet, padlizsánt, paprikát, cukkinit, paradicsomot, a paradicsomszószt, rizst és az alaplét. Alacsony lángon letakarva főzd 15-25 percig, amíg a rizs és a zöldségek is megpuhulnak. Ha szükséges adj még hozzá alaplét. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a sajtot, majd pürésítsd. Ha szükséges önts még hozzá az alapléből.
Csirke almával és répával
fél evőkanál olíva olaj
fél hagyma apróra vágva
350g répa kockázva
250ml alaplé
125g csirkemell
1 kisebb alma meghámozva, kockázva
Párold meg a hagymát az olajon, add hozzá a répát és öntsd fel az alaplével. Közepes lángon főzd 10 percig. Kockázd fel a csirkemellet és az almával együtt add a répához. Főzd további 10 percig. Ha minden megpuhult, pürésítsd az ételt. Adagokban fagyasztóba is teheted.
Kukoricás csirkés papi
1 csirkemell
250 ml csirke alaplé
2 evőkanál aprított hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál koriander
60 g kukorica
125 g főtt rizs
A rizst és kukoricát kivéve tégy mindent egy serpenyőbe. Forrald fel, majd vedd le a hőmérsékletet és lefedve párold 5 percig. Add hozzá a kukoricát és főzd addig, míg a hús meg nem puhul. Ha kész, pürésítsd némi alaplével.
Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)