Kenyérre kenhető kencék
Személy szerint gyakran meg tudom elégelni a szalámis szendvicseket és kipróbálok valami új, kenyérre kenhető kencét. Ezek nagyon jó alternatívái a gyereknek szánt uzsonnának is, hiszen egészségesebbek és táplálóbbak is, mint a bolti felvágottak, szalámik.
Szóval íme pár variáció:
Csirkemájpástétom:
A hagymát és a fokhagymát egy kevés vajon megpirítom, és hozzáadom a megtisztított, megmosott csirkemájat. Borssal, majorannával és petrezselyemmel fűszerezem. 10-12 percig süssük közepes lángon, ezalatt a máj átsül (onnan tudjuk, hogy megsült a máj, hogyha beleszúrunk, nem jön ki belőle véres lé). Aprítógépben pépesítjük, de lehet turmixolni, illetve botmixerrel pürésíteni is. Lefedett dobozban tegyük hűtőbe! Fogyasztás előtt érdemes kivenni a hűtőből, hogy kenhetőbb legyen.
Opcionális: Egy kevés (1-2 evőkanál) vajat olvasszuk fel a serpenyőben, hagyjuk kicsit hűlni és öntsük a pástétom tetejére. Ez fogja tartósítani
Házi sajtkrém:
100 gr reszelni való sajt, 200 ml natúr joghurt vagy tejföl, 1 csokor vágott petrezselyem.
A hozzávalókat összekeverjük, és pompás, saját készítésű sajtkrémet kapunk, ami pirítóssal nagyon ízletes.
Tojáskrém
5 tojás, 1 evőkanál kefir, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma,1 evőkanál mustár, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors
A főtt tojásokat villával kicsit szétnyomkodjuk egy tálban, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a többi hozzávalót, majd az egészet kézi mixerrel átkeverjük.
Tepertőkrém
30 dkg. sertés tepertő,
2 db. nagyobb vöröshagyma,
2 db. főtt tojás,
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,
1 kiskanál őrölt fekete bors,
1 evőkanál mustár,
2 gerezd fokhagyma,
1 kiskanál őrölt köménymag,
só szükség, illetve ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd a z apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és tepertővel együtt ledaráljuk.A közepesen lágy masszához hozzáadjuk a fűszerpaprikát, őrölt fekete borsot, köménymagot, mustárt, ízlés szerint sózzuk és az egészet alaposan összekeverjük. Hűtőbe téve kb. - 2 - 3 órán keresztül pihentetjük.
Forró teával, pirítós kenyérre kenve kiváló reggeli, vacsora.
Szárnyas szendvicskrém
Szárnyas hús(pulyka,csirke), hagyma, fokhagyma,olaj, pirospaprika, oregano, majoranna, bors, só, ételízesítő.
A hagymát megpirítom az olajon,hozzáadom a pirospaprikát, és öntök rá egy pici vizet. addig főzöm,amíg a hagyma szét nem málik. Ha ez megvan,hozzáadom a húst,és megfűszerezem,majd mint a pörköltet, megfőzöm.
Ha a hús már puha,és még nem csontoztuk ki,leszűrjük róla a levet, és a kicsontozott húst ledaráljuk.
A maradék levet a már ledarált masszához adjuk,de csak mindenki az ízlése szerint adagolja,attól függően mennyire szereti sűrűn a krémet! Ehetjük frissen,és lefagyasztva is!
Füstölt sajt-krém
20 dkg karaván füstölt sajt, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál pirospaprika
A sajtot lereszelem, hozzáteszem a vajat, és összeturmixolom vagy habbá verem az egészet, beleteszem a fokhagymát és a pirospaprikát. Pirítóssal ideális.
Olajbogyókrém
20-25 dkg magozott fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
2- 3 evőkanál kapribogyó
só, frissen őrölt feketebors
mokkáskanálnyi dijoni mustár
2 szardellafilé
ízlés szerint pár csepp citromlé
kb. 1 dl extraszűz olívaolaj
A fokhagymát szeletekre vágom, a bogyókkal aprítógépben megforgatom. A keveréket mélyebb tálkába teszem, hozzáadom az ízesítőket, az olívaolajat, és botmixerrel pürésítem, de csak éppeen hogy, annyira, hogy összeálljon. Behűtöm, de fogyasztás előtt legalább negyed órát hagyom szobahőmérsékleten, hogy az olaj visszamelegedjen. Friss házi kenyérrel tunkoltuk, de pirítóssal sem lehet rossz.
Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)