2016. jún 09.

Sörben az orvosság

írta: Ronella
Sörben az orvosság

"A sör széppé teszi a szomjat." - tartja a mondás, és mint kiderült, bizony számos egyéb jó tulajdonságot is írhatunk a számlájára. Bár az is nagy igazság, hogy sört inni annak lehetséges egészségügyi jópontjaiért nagyjából olyan lehet, mint repülőre szállni csak azért, hogy a felhőket csodálhassuk. Mindkét esetben tudjuk, hogy csak egy jó kifogást kerestünk, és meg is találtuk. Az átlag sörivó nem azért kér ki egy korsóval, hogy az egészségét erősítse, mindamelett ha többen tudnának a sör egészségügyi hatásairól, akár kötelezővé is válhatna annak fogyasztása. Mint a védőoltás ... Nade nézzük is akkor, miről van szó valójában.

1.Segít a túlsúly, illetve a magas koleszterin leküzdésében

Hát hölgyeim! Eszitek nap, mint a nap az isteni salátákat, miközben sörözni is lehetne! Elnézést, jómagam is nőből vagyok, de ami igaz, az igaz. Komolyra fordítva a szót, a jó hír az, hogy az Oregon State Universityn végzett kitatások kimutattak egy olyan természetes anyagot (neve: xanthohumol) a komlóban, illetve magában a sörben is, melynek hatására jelentősen csökkent a vér koleszterinszintje. Bár a kutatási alanyok egerek voltak, de én azért nem siklanék el érdektelenül a végeredmény felett. :O Nade a rossz hír ... Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű xantonhumol gyűljön fel egy ember testben 1656L sört kellene meginnunk naponta. Na már most, én szeretem a sört, de azért na ... Egy felmérésből kiderült, hogy 2014-ben a magyarok nagyjából 70L sört ittak meg fejenként, ami azért eléggé távol esik az 1656-os "céltól".

2. Napi két sör bebiztosít minket egy szívroham után

A Harvardon végzett kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy egy szívroham után segíthet a felépülesben, ha elfogyasztunk napi 1-2 pohár sört. A tanulmány kitért arra is, hogy az említett mennyiség napi rendszerességgel történő fogyasztása után 42%-al csökken az infarktus utáni elhalálozás lehetősége. Fő a mértékletesség! 

3. Megelőzheti az Alzheimert

A Madridi Egyetem kutatóinak hála kiderült, hogy napi két sör elfogyasztásával csökken a testben felhalmozódott alumínium Alzheimer kórt előidéző káros hatása. Megeshet, hogy ha növeljük a sör mennyiségét, akkor annak az agyban kifejtett hatása is növekszik az alumíniummal kapcsolatban, biztos, ami biztos ... :)

4. Javítja az alvást

Megjegyezném, hogy a spanyol kutatók az alkoholmentes sört említik a kutatásukban, dehát ha az a gyerekjáték jót tesz, akkor az igazi csak jobb lehet szerintem. A kutatás végeredménye az volt, hogy az alanyok 12 perccel gyorsabban aludtak el, illetve kevesebbet is forgolódtak álmukban, miután sört ittak lefekvés előtt. Szerintem ez sokkal jobb megoldás lehet a begyógyszerezésnél. ;)

5. A csontok erősek és egészségesek maradnak

A dallasi Dr. Kaplan publikálta, hogy vizsgálata alapján a sör segíthet a csont tömörségének növelésében, mely által az erősebb, és egyben egészsegesebb is lesz. A The Wall Street Journalban leközölt cikk alapján azoknál a férfiaknál, akik sört isznak, kisebb az esélye koszorúér-betegség kialakulásának, mint azoknál, akik a bort, vagy a tömény alkoholt részesítik előnyben.

6. Remek hidratálást nyújthat edzés után

Fene sem hitte volna, hogy a sörhas ellen vívott harc után akár még tanácsos is lehet meginni egy pohárkával. A spanyol kutatás alapján a sör valamennyivel még jobban is hidratál, mint a sima víz, ami remek hír lehet kezdő testépítők számára, akik szívesebben szorongatnák a sörösüveget a kezükben edzés után, mint egy finom pohár vizet. Persze hozzá kell tenni, hogy némileg a kalóriatartalma is magasabb, így azért jól gondolja meg mindenki, melyiket választja. 

7. Megelőzheti a rákot 

Manapság már attól rákos lehet valaki sajnos, ha levegőt vesz, viszont szerencsére itt a sör, a csodaszer. Az Idahoi Egyetemen szentül hiszik, hogy a maláta olyan anyagot tartalmaz, mely segít a rák leküzdésében, egyben megelőzésében is. Megdönthetetlen bizonyítékkal még nem tudtak szolgálni feltevésükkel kapcsolatban, de szorgosan dolgoznak az igazolásán.

8. Dopamin löketet ad az agynak

Egy indianai professzor publikálta tanulmányát, miszerint nem sokkal a sörfogyasztás után az agy nekiáll dopamint termelni. Aki nem tudná ugyan ez a vegyület termelődik a testünkben mondjuk sex után is, illetve bármely más cselekvés után, mely hasonló élvezettel jár a cselekvő számára.

Mostantól tessék bátran felsorakoztatni ezeket az érveket, ha valaki esetleg nemtetszését fejezné ki a sörözéssel kapcsolatban! ;)


Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)

Szólj hozzá

Nagyvilág