Almás-karamellás palacsinta
A palacsintához:
5dl író VAGY kefír (ÍRÓ HÁZILAG: egy bögre tejhez (zsírosabb típusú) adjunk egy evőkanál ecetet vagy citromleve, majd szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni egy 5-10 percet. Hamarosan látni fogjuk, hogy a teteje „túrósodásnak” indul. Amennyiben nem történne semmi, jöhet még egy kicsi az adalékanyagból. A pihentetést követően már azonnal dolgozhatunk is vele.)
125g cukor
4tojás
878g liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál ecet
4tojás
878g liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál ecet
Karamell:
250g cukor
3-4ecőkanál víz
125ml tejszín
3-4ecőkanál víz
125ml tejszín
Alma:
500g pucolt, kockázott alma
60g cukor
60g cukor
Karamell:
Tegyük egy edénybe a cukrot és a vizet és tűzhelyen fakanállal addig kevergessük, míg a cukor fel nem olvad. Mikróban melegítsük fel a tejszínt. A cukor alatt vegyük kisebbre a gázt és melegítsük, amíg be nem barnul (ne hagyjuk ott, mert pillanatok alatt odaég!!!) Lassan öntsük hozzá a meleg tejszínt és 1-2 percig keverjük a tűzhelyen, majd vegyük le a tűzről.
Az almadarabokat és a cukrot keverjük össze, közepes lángon 20 percig főzzük. Ha megpuhult, vegyük le a tűzről.
Palacsinta:
A tojást és a cukrot keverjük össze, adjuk hozzá az írót és a lisztet, majd keverjük simára. Egy edényben keverjük össze az ecetet és a sütőport, majd azt is adjuk a keverékhez és keverjük át megint.
Serpenyőben melegítsünk egy kevés vajat és egy-két evőkanálnyi tésztát adagoljunk ki. Süssük mindkét oldalát 1-2 percig, míg be nem barnulnak.
Serpenyőben melegítsünk egy kevés vajat és egy-két evőkanálnyi tésztát adagoljunk ki. Süssük mindkét oldalát 1-2 percig, míg be nem barnulnak.
Tálaláskor tegyünk a palacsintára az almából és öntsük le karamellel.
Likeold a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)