2014. dec 15.

Tisztítószerek házilag, természetesen

írta: Ronella
Tisztítószerek házilag, természetesen

Bizony a ház körül temérdek olyan alapanyag van, amivel remekül meg tudjuk oldani a takarítást. Ezzel pénzt is spórolunk és azon sem kell aggódni, hogy mi történik, ha a természetes alapú tisztítószerünk gyerekkézbe kerül.

Alap tisztító spray

125ml víz
125ml ecet

Csak rázd össze a kettőt és tedd egy spray flakonba. Tökéletesen tisztítható vele az ablak, a tűzhely a mikró vagy a konyhapult például. Adhatsz hozzá narancs vagy citrom hájat is, hogy kellemesebb illat terjengjen. Ennek egy másik variánsa az is, ha négy evőkanál szódabikarbónát feloldasz egy liter vízben.

Fertőtlenítő spray 

Egyetlen hozzávaló a hidrogén-peroxid, ami remekül tisztítja a fürdőszobát, a WC csészét és bármilyen felületet, amit fertőtleníteni szeretnél. 
Ha távol áll tőled a hidrogén-peroxid használata, akkor tölts almaecetet egy szórófejes flakonba, adj hozzá vizet, permetezd az adott felületre, utána pedig öblítsd le vízzel.

Padló tisztító

60g szódabikarbóna
60ml ecet
1 evőkanál mosogatószer
1-2 vödörnyi víz, attól függően, mekkora területet szeretnél vele felmosni 

A mosogatószert add hozzá a keverékhez a legvégén, hogy ne habosodjon fel. Ha fertőtlenítő hatást is szeretnél önthetsz hozzá egy kis hidrogén-peroxidot is. PVC-hez vagy linóleumhoz adj hozzá egy kupaknyi babaolajat. A fapadlót A fát egy-egy arányú babaolaj és ecet keverékével fényesítsd.

Sikáláshoz

Egy szivacsra/rongyra önts egy kis ecetet és szórj rá szódabikarbónát. Remekül oldja a szappanfoltokat a mosdón, a tűzhely szennyeződéseit, a zsírfoltokat a sütőn, vagy bármilyen más makacs foltot hasonló felületeken.

Lefolyótisztító

Önts a lefolyóba egy vagy két csésze szódabikarbónát, ezt követően pedig fél csésze ételecetet a kevésbé hígított változatból. Szorosan fedd le egy percig, majd forró vízzel öblítsd át.

Ablaktisztító

Annyi a dolod, hogy keverj két vagy több evőkanál ecetet egy liter vízhez. Ha 100%-ig csíkmentes eredményt szeretnél, a keverékhez adj egy kis kukoricakeményítőt is.

 

 

Likeoljátok a blog FACEBOOK OLDALÁT is! :)

Szólj hozzá

Házi Praktika